tisdag 12 maj 2009

Pest eller Buda - tankar i halvtid

Nyss hemkommen från spännande resa till Ungern, en av de EU-länder som brottas med problem, större än våra. Mycket att se uppleva och billigt! Vi svenskar gillar ju det, men det finns baksidor. Inte sedan i San Francisco för tre år sedan har jag känt mig så överraskat beklämd över alla uteliggare och tiggare som jag blev i Budapest. I valet mellan ett tryggt skyddsnät och nyliberal marknadsideologi är det lätt. Den "Svenska modellen" är den vi gillar bäst. Det är svåra beslut att fatta här hemma om budget som är en anpassning till rådande ekonomiska förutsättningar med starka inslag av besparing. Kontraterna är stora. Alla vill bli effektivare, men ingen vill spara. Ibland är valet enkelt fast det känns svårt. Höja skatten med 97 öre, eller underbalansera budgeten som de gör i fattiga Norrlandskommuner är inte seriös politik. I vanlig ordning mörkar Kungsbackborna och ett tips är att deras budget presenteras av "Jolly Roger" i det sista inlägget i morgon eftermiddag. Med den insikten om ny internetteknik som Stephan Ph gav prov på idag borde de kanske ombildas till ett Piratparti.

Sverige, Malta, Portugal, Finland, Turkiet, Israel, Bosnien-Herzegovina, Rumänien, Armenien och Island. De tre länderna som fick en röst från mig vidare - Kuul! Kanske har man en rätt allmän musiksmak eller känsla för vad som går hem och är bra. Jag vet inte....Jag är rätt svag för Mezzosopraner och Malena var bra, liksom Cecilia Bartoli är enastående, men är det en vinnarlåt? Jag är skeptisk. Se upp Bert!

Mer trevligheter. Hann med att springa 8,5 km mellan Fullmäktige och Eurovisionen. Det gick på 44 minuter. Nästan nere i 5 min per kilometer nu. Hoppas det inte blir för varmt på lördag när Göteborgsvarvet går. I söndags sprang jag ett och ett halvt varv runt Margaretaön på Donau i 30 graders värme. Det var jobbigt och stärkte inte självförtroendet direkt. Därför bra att det gick bra idag.

Något annat som gått oväntat bra idag är programmet för vårt tvådagars mastodontmöte om budget. Eller två möten som ordföranden Larry varit noga med att påpeka. Två möten innebär två arvoden för deltagarna, dessutom ett ganska stort antal tjänstemän närvarande delvis kvällstid. Kostnad en bit över 100 000 per dag. Är det rätt signaler? Visst är det viktigt att debatten och den demokratiska processen får ta sin tid, men vi är i huvudsak överens och under dessa två dagar kommer inget avgörande att hända, annat än att några förtroendevalda ges möjlighet att prata på (däribland jag som gärna deltar i diskussioner). Kanske betyder det inte att ett enda jobb kan räddas, men det är väl ett antal bärbara datorer till elever med dyslexi som behöver dem för läsinlärning och ett antal timmar stöd från Specilapedagogiskt Center till dessa. För tidigt att döma ut upplägget kanske. Låt oss utvärdera och se. Missbelåten med tekniken. Det är för bedrövligt att det inte skall fungera bättre. Det hade inte kostat mycket att fixa ljudet så alla kan höra. Det är inte bara i ekonomin som det är rundgång.

Häromdagen kom den fösta spontananmälningen till Centerpartiets politikerskola på mailen och detta utan någon annan markandsföring än den som media hjälpt till med. Även idag nämndes idén flera gånger. Vi har lyckats innan vi ens har börjat. Kuuul det med! Allt tack vare bloggen.

Inga kommentarer: