torsdag 12 mars 2015

Strandpromenaden mellan hotellet, Lido och Praia Formosa

Söndagen den 22 februari, 4 kilometer, 1 tim.

En helt vanlig strandpromenad genom hotell, restaurangers uteserveringar förbi butiker med slutmålet den lilla serveringen en trappa ner, just där gångvägen blir till en hotellparkering och en bilväg. Det är två kilometer varje väg och blev min dagliga löprunda i kvällningen. Det verkar som hotellen är i såväl förfall som uppbyggnad hela vägen från Funchal centrum och hit till västra änden av stan. Det märks att ön fått mycket pengar för att investera i infrastruktur som gör att turismintäkterna kan användas effektivare.Hotellet Ocean Palms ute på havsklippan längst bort
Förutom den sammanhängande strandpromenaden, de frekventa stadsbussturerna, alla nya vita stenhus med röda tegeltak och prunkande (men små) trädgårdar längs sluttningarna är det alla nya motorvägar broar och tunnlar som förvandlat bergen till Schweizerostar. Det går bra att gå ner till Centrum från Lido, men här är HF-bussarna 01, 02 och 48 bra alternativ. Busskortet laddas med valfritt antal resor i tobaksaffären och vid påstigning hålls kortet upp vid automaten, utan extra knapptryckningar för att registrera resan.
Vid strandpromenadens slut tar en lång klapperstensstrand vid som det inte går att ta sig fram till den vägen. Det finns en tunnelöppning men den var stängd när vi kom dit.
Vandringens vändpunkt en CORAL och lite utsikt
Däremot leder en trappa ner till ett cirkelformat cementhus med restaurang och bar inhugget i berget där man uppe på taket under parasoll och presenningar kan avnjuta en god lokal CORAL-öl och äta en lätt måltid, alternativt en fiskrätt, innan man vänder tillbaka två kilometer mot Lidoområdets lek- och sportyta och de stora parkeringsplatserna vid vårt hotell. Badet och andra bad längs vägen verkar vara under ombyggnad och hölls knappt öppet, åtminstone inte under blåsiga dagar, då man ska hålla sig borta från havsbad.
Små fiskebåtar i hamnen

Kicki & Ola Johansson

Vill du läsa om våra andra vandringar? Följ den här länken: Alla vandringar

Inga kommentarer: