måndag 22 juni 2009

Att uttrycka sin mening:

Det gör folket i Iran, för rätten att slippa diktaturen och få sina röster räknade och hörda. Uttryckte sina röster gjorde också väljarna i vissa valdistrikt, bland annat i Fjärås. Närmare 10 % lade sina röster på Sverigdemokraterna. Så många 1/10 av de som röstade i EU-valet tyckte att det partiet hade en politik som ansågs önskvärd i Europaparlamentet, åtminstone mera önskvärd än den som företräds av de etablerade partierna, samt ett flertal andra, däribland Piratpartiet. Det är något att tänka på framförallt för oss i Centerpartiet som normalt sett brukar ha många röster här, men även andra etablerade partier, främst M, S och Kd bör akta sig. Några tankar som väcks hos mig:

1. Är det den vanlige väljarens åsikt att man bör rösta fram en främlingsfientlig politik och att Centeraprtiets vision om ett öppet Europa skrämt bort?
2. Har vi i vårt kampanjarbete försummat de traditionella kärnområdena och räknat med att få dom rösterna utan ansträngning?
3. Är det ett resultat av Centerpartiets omvandling från landsbygdsparti till ett mer normalt parti för "vanligt folk" i stora och små städer, samt tätorter i dess närhet som innebär att vi medvetet väljer bort landsbygdsrösterna och därmed ger utrymme åt andra?
4. Är SD:s framfart resultatet av deras egen framgångsrika och i vissa områden påkostade kampanj(de skickade till skillnad från C och flera andra partier ut valsedlar i dessa områden) som gett förväntat resultat?

När man i andra delar av världen med risk för eget liv demonstrerar för rätten att fritt uttrycka sin mening, låter vi i Sverige genom vår egen passivitet och aningslöshet, partier som i sin historia bär på ideal som går stick i stäv med yttrandefriheten vinna framgångar i allmänna och fria val. Kämpa för ett öppet demokratiskt Sverige, ett öppet Europa och en rättvis värld!

Ni som röstade på SD i EU-valet och vågar stå för er åsikt: Ge er tillkänna och möt mig i en debatt om frihet, demokrati och öppenhet, eller vilken annan fråga som helst. Om drygt ett år är det val igen då måste Ni och även vi ut ur mörkret.

Inga kommentarer: