tag:blogger.com,1999:blog-4769442123716202090.post631135047497682134..comments2023-03-19T16:08:44.353+01:00Comments on Ola om Bostadspolitik, Kungsbacka och annat: Realistiska mål om ekomat utesluter inte närproducratOla Johanssonhttp://www.blogger.com/profile/03823630860072573610noreply@blogger.comBlogger3125tag:blogger.com,1999:blog-4769442123716202090.post-22970637514768683392012-06-10T14:10:53.360+02:002012-06-10T14:10:53.360+02:00Inköp av importerade råvaror producerade med lägre...Inköp av importerade råvaror producerade med lägre krav på djuromsorg och miljö må vara ett problem. Däremot har jag svårt att se varför en hög eko-målsättning skulle bidra till problemet.<br /><br />Jag arbetar själv med inköp och matplanering av ekologisk mat. Den fördyring som blir med att köpa in en viss andel ekologisk i Staffans exempel, förmodar jag bygger på antagandet att man byter ut konventionella råvaror med motsvarande ekologiska alternativ? Ekokockar som jag arbetar inte på det sättet.<br /><br />Jag tycker dock att man borde satsa på bättre mat, även om det blir lite dyrare. Det får vi tillbaka i friskare medborgare, minskade sjukvårdskostnader och ökad produktion, bättre resultat i skolan mm. Vi har aldrig lagt så lite av vår budget på mat som vi gör idag. Bra mat ska ses som en investering, inte enbart som en kostnad. <br /><br /><br />Det bör även nämnas att det finns skolor som idag på ett mycket framgångsrikt sätt jobbar med ekofokus utan att öka sina kostnader. Istället för att köpa in dyra hel eller halvfabrikat (som ofta är just dom råvarorna som dessutom ofta inte ens finns som svenska alternativ, exempelvis fiskpinnar), lagar dom mat från grunden och tar tillvara på allt. Gårdagens bröd blir krutonger till dagens fisksoppa gjord med hemgjord fond från skrov från tidigare fiskrätt, dom har mer vegetariskt på menyn och väljer råvaror efter säsong. Bonusen blir att våra barn och äldre får både godare och hälsosammare mat och att barnen lär sig äta och uppskatta smakerna av riktig mat innan dom fastnat i pulvermosträsket. <br /><br />Konventionell matproduktion har blivit en industri där djur far illa och där frukt och grönt besprutas med diverse bekämpningsmedel och antimögelmedel som vi får i oss med maten. Att välja eko är att ta ställnig för schysst producerad mat. Det finns givetvis råvaror som saknar eko-märkning som är utmärkta, obesprutade och från glada djur mm. Finns massor av trevliga gårdar och bönder man kan köpa bra råvaror av om man har möjlighet, tid och kunskap att göra den sållningen själv. Har man inte det, utan köper sina råvaror via grossister och mellanhänder, anser jag att följande rangprdning bör tillämpas. 1 Svenskt miljöcertifierat, 2 Importerat miljöcertifierat och/eller Fair trade, 3 Svenskt icke certifierat, 4 importerat icke certifierat. Enbart en svensk etikett är däremot inte en garant för schysst mat! Vi i Sverige klappar oss gärna själva på axeln och pratar om våra regelverk och höga krav, tills nästa grisskandal. <br /><br />Det må så hända att vi på många sätt och vis är bättre än andra länder, men det betyder inte att svensk konventionell matproduktion är tillräckligt bra. Att nöja sig med att maten är svensk, innebär att de ekologiska matproducenterna, som är dem som verkligen försöker göra skillnad trängs undan ännu mer. Det finns goda anledningar till att vissa produkter får märkas med KRAV, demeter, EU-blomman mm och att dessa produkter kostar mer. <br /><br />Att köpa in en viss andel eko-råvaror behöver absolut inte betyda att man kompenserar med att köpa in billig importerad mat producerad på sämre villkor än de svenska. Tvärtom, genom att öka kunskapen och medvetenheten kring ekologi, kost och hälsa, bygger vi upp en sund helhetssyn kring mat som inte bara handlar om vad olika råvaror kostar. <br /><br />Om vi importerar ekologisk där det saknas svenska eko-alternativ, kanske fler svenska bönder förstår att dom skall ställa om. Detta för att främja en giftfri miljö, god djuromsorg och klimatet, är det ett ekologiskt kretsloppstänk som gäller med obesprutade grödor, klimatsmart kött från djur som fått beta naturligt, växelbruk, en sund hantering av gödsel mm för att minska påverkan på våra sjöar och hav mm.Annikanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4769442123716202090.post-91034251753986799102012-05-31T20:17:05.094+02:002012-05-31T20:17:05.094+02:00Bra skrivet, Ola, min poäng är att först ställa up...Bra skrivet, Ola, min poäng är att först ställa upp krav på gott djurskydd, därefter kan man kräva 10 eller 50 eller mer procents eko. Samt att huvudfokus nu måste riktas mot det vanliga miljövänliga jordbruket som backat så starkt. Men fortsatt stöd och fokus även på eko, så klart. Och får man inte kräva bra djurskydd i upphandling, som en del har hävdat, då har ju eko varit den kanske enda vägen ibland.Staffan Danielssonhttps://www.blogger.com/profile/12776501814359038622noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4769442123716202090.post-48938706644408827302012-05-31T17:58:03.898+02:002012-05-31T17:58:03.898+02:00Jag tycker att ambitionen bör ligger över 25 %. 30...Jag tycker att ambitionen bör ligger över 25 %. 30 % borde vara minimum.bloggare på icedaniel.sehttp://www.icedaniel.senoreply@blogger.com