lördag 21 februari 2009

Behöver polismakten integreras i det svenska samhället?

Man kan inte låta bli att reagera över rapporteringen i media om hur Svensk uniformerad polis beter sig. Nu senast hur civilanställd personal mobbas av uniformerad polis för att de utreder brott. Vi minns Malmö-piketernas språkbruk från hemiga bandupptagningar och anslagstavlor i samband med oroligheterna för något år sedan och efteråt. Vad är det för värdegrund som är etablerad inom poliskåren idag? Vad får man lära sig på utbildningen och vad får man möta när man kommer ut på arbetplatserna? Ser det likadant ut på andra håll som det gör i Malmö? Stämmer det vi får se och höra i media? Var det bättre förr, eller har klimatet i samhället hårdnat och skapat cyniska poliser? Har polisen för lite resurser, eller rent av för mycket? Ett problem att ta tag i borde det vara, tycker jag.

Har också sett på TV hur det kan se ut i bostäderna i Rosengård. Man kan inte klandra hyresgästena när hyresvärden "skiter" i underhållet så att mögel och kackerlackor frodas. Inte undra på att även hopplösheten och utanförskapet frodas i en sådan miljö. Vi är snabba att döma människor med annan härkomst men förstår inte hur vi själva blockerar oss och skapar utaförskap genom vårt beteende och vårt sätt att oförblommerat ge uttryck för fördomar och okunskap.

Har mött sådana attityder i samtal med människor som vill hindra byggnation i närheten av där man själv bor. Nu när jag har flyttat hit skall ingen annan komma. Varför bygger vi bostäder för andra än Kungsbackas innevånare, frågar någon som inte vill att Varlaberg skall bebyggas.

Har aldrig besökt Rosenård. Det är säkert skillnad mellan Malmö och Kungsbacka på många vis. Södertälje tar emot fler flyktignar från Irak än USA och Kanada tillsammans. Kungsbacka har hittills tagit emot 9. Vem i USA bryr sig om Södertälje, Kungsbacka, eller för den delen Trollhättan och SAAB? Intressanta föredrag i torsdags! Först Britt-Marie Mattsson om Obamas USA och på kvällen debatt mellan Kristian Alm, Norra Halland och Eva Wigartz, KungsbackaPosten. Kloka människor alla tre och en bra diskussion om etik och moral i media, inför en publik huvudsakligen bestående av kommunens tjänstemän och politiker, samt andra journalister. Vi ska vara glada för den mediala miljön i Kungsbacka. Konkurrensen mellan KungsbackaPosten och Norra Halland är bra för läsarna och även för oss som då och då syns i tidningarna. GP:s och HN:s rapportering ger ett annat perspektiv, men behöver vi de andra?Något etiskt problem har i varje fall inte jag stött på ännu. Oftast blir det tokigt skrivet för att man själv uttryckt sig så.

Inga kommentarer: